fbpx
Connect with us

ΖΩΑ

Τα 10 πιο γρήγορα ζώα στον πλανήτη

Δημοσιεύθηκε

στις

πιο γρήγορα ζώα peregrine-falcon

Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το πιο γρήγορο χερσαίο, ιπτάμενο και θαλάσσιο ζώο στον κόσμο; Ο πετρίτης είναι το ταχύτερο πουλί και το ταχύτερο μέλος του ζωικού βασιλείου, με μέγιστη ταχύτητα πτήσης 389 km/h. Το Cheetah είναι το ταχύτερο ζώο της ξηράς στον κόσμο με ταχύτητα ρεκόρ μεταξύ 109,4 km/h και 120,7 km/h. Το Sailfish είναι ένα από τα πιο γρήγορα ζώα στον ωκεανό. Εδώ είναι μια λίστα με τα 10 πιο γρήγορα ζώα στον κόσμο με μέγιστη ταχύτητα.

#10 – Springbok – 88 km/h

πιο γρήγορα ζώα Springbok_Antidorcas

Φωτογραφία: Yathin S Krishnappa/Wikimedia

Το Springbok είναι μια μεσαίου μεγέθους αντιλόπη που βρίσκεται κυρίως στη νότια και νοτιοδυτική Αφρική. Είναι ένα από τα ταχύτερα ζώα της ξηράς στον κόσμο με μέγιστη ταχύτητα 88 km/h. Μια λεπτή αντιλόπη με μακριά πόδια, το Springbok φτάνει τις 28 έως 34 ίντσες στον ώμο και ζυγίζει μεταξύ 27 και 42 κιλών. Έχει κέρατα μήκους 14 έως 20 ιντσών που καμπυλώνουν προς τα πίσω.

Το Springbok μπορεί να ζήσει χωρίς πόσιμο νερό για χρόνια, ικανοποιώντας τις ανάγκες του τρώγοντας χυμώδη βλάστηση. Η αναπαραγωγή γίνεται όλο το χρόνο και κορυφώνεται κατά την περίοδο των βροχών, όταν η χορτονομή είναι πιο άφθονη.

Μέγιστη ταχύτητα τρεξίματος: 55 mph (88 km/h)

#9 – Pronghorn – 98 km/h

πιο γρήγορα ζώα Pronghorn

Φωτογραφία: Thomas Wolf/Wikimedia

Το pronghorn είναι ένα είδος αρτιοδάκτυλου θηλαστικού ιθαγενές στην ενδοχώρα της δυτικής και κεντρικής Βόρειας Αμερικής. Γνωστή στη Βόρεια Αμερική ως αμερικανική αντιλόπη, ελάφι με κολικούς, αντιλόπη με κολικό, αντιλόπη λιβάδι ή απλώς αντιλόπη. Γιατί μοιάζει με την αληθινή αντιλόπη του Παλαιού Κόσμου. Το καλοκαίρι, τα αγκάθια βόσκουν σε γρασίδι, κάκτους και αγκάθια. Και το χειμώνα, τρέφονται με φασκόμηλο και άλλα διαθέσιμα φυτά. Το Pronghorn είναι το ταχύτερο ζώο της ξηράς στον κόσμο με μέγιστη ταχύτητα 98 km/h.

Μέγιστη ταχύτητα τρεξίματος: 61 mph (98 km/h)

#8 – Sailfish – 109 km/h

πιο γρήγορα ζώα Sailfish

Το ιστιοπλοϊκό είναι ένα ψάρι του γένους Istiophorus των διψαριών που ζει στις ψυχρές περιοχές όλων των ωκεανών της Γης. Με ταχύτητα 109 km/h, κατέχει το ρεκόρ για την ταχύτερη ταχύτητα από οποιοδήποτε θαλάσσιο ζώο στη Γη. Έχουν κυρίως μπλε έως καφέ χρώμα και έχουν ένα χαρακτηριστικό ραχιαίο πτερύγιο γνωστό ως πανί, το οποίο συχνά εκτείνεται σε όλο το μήκος της πλάτης. Γενικά, τα ιστιοφόρα τρώνε μικρά ψάρια και καλαμάρια. Μερικοί από τους διαφορετικούς τύπους θηραμάτων που στοχεύουν περιλαμβάνουν γαύρο, ρέγγα, σκουμπρί και πολλά άλλα.

Μέγιστη ταχύτητα: 67 mph (109 km/h)

#7 – Γκρίζο άλμπατρος – 127 km/h

πιο γρήγορα ζώα Grey-headed_Albatross

Φωτογραφία: Gregory Smith/Wikimedia

Το γκριζοκέφαλο άλμπατρος, γνωστό και ως γκριζοκέφαλο άλμπατρος, είναι ένα μεγάλο θαλασσοπούλι της οικογένειας των άλμπατρος. Έχει κυκλική κατανομή, φωλιάζει σε απομονωμένα νησιά στον Νότιο Ωκεανό και τρέφεται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, νοτιότερα από οποιεσδήποτε άλλες μολυμάφους. Τρέφονται κυρίως με καλαμάρια, μερικοί παίρνουν επίσης ψάρια, μαλακόστρακα, πτώματα, κεφαλόποδα και λάμπες. Το όνομά του προέρχεται από το γκρίζο κεφάλι, το λαιμό και το πάνω μέρος του λαιμού του. Το γκριζοκέφαλο άλμπατρος είναι ένα από τα πιο γρήγορα ιπτάμενα ζώα στον κόσμο, η μέγιστη ταχύτητά του είναι 127 km/h.

Μέγιστη Ταχύτητα πτήσης: 79 mph (127 km/h)

#6 – Cheetah – 128 km/h

πιο γρήγορα ζώα cheetah-2859581_1280

Το Cheetah είναι μια μεγάλη γάτα που προέρχεται από την Αφρική και το κεντρικό Ιράν. Είναι το ταχύτερο ζώο της ξηράς στον κόσμο, που εκτιμάται ότι μπορεί να τρέχει με ταχύτητες από 80 έως 128 km/h, με την ταχύτερη καταγεγραμμένη ταχύτητα να είναι 98 km/h. Συνήθως φτάνει τα 67–94 cm στον ώμο και το μήκος του κεφαλιού και του σώματος είναι μεταξύ 1,1 και 1,5 m. Οι ενήλικες ζυγίζουν μεταξύ 21 και 72 κιλά.

Το τσιτάχ είναι αρπακτικό ζώο και η λεία του περιλαμβάνει: γαζέλες, ιμπάλες και άλλες μικρού έως μεσαίου μεγέθους αντιλόπες, κουνέλια, πουλιά και τρωκτικά. Το τσιτάχ κυνηγάει επίσης τα μοσχάρια μεγάλων ζώων αγέλης. Γενικά προτιμούν να κυνηγούν άγρια ​​είδη και αποφεύγουν το κυνήγι οικόσιτων ζώων.

Μέγιστη ταχύτητα τρεξίματος: 80 mph (128 km/h)

#5 – Χήνα με πτερύγια – 142 km/h

πιο γρήγορα ζώα Spur-winged_Goose

Φωτογραφία: Dick Daniels/Wikimedia

Η πτερωτή χήνα είναι ένα μεγάλο πτηνό της οικογένειας των Anatidae, συγγενικό με τις χήνες και τα κολοκυθάκια, αλλά διαφέρει από τα δύο σε πολλά δομικά χαρακτηριστικά. Εμφανίζεται σε υγροτόπους σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Αυτό το είδος βρίσκεται συχνά σε ανοιχτά λιβάδια κατά μήκος λιμνών, εποχιακών πισινών, ποταμών, βάλτων και δέλτα ποταμών. Η δίαιτα με φτερωτή χήνα αποτελείται κυρίως από φυτική ύλη, όπως μέρη φυτών και σπόρους. Είναι ένα από τα 10 πιο γρήγορα ιπτάμενα ζώα στον κόσμο με μέγιστη ταχύτητα 142 km/h.

Μέγιστη Ταχύτητα πτήσης: 88 mph (142 km/h)

#4 – Πουλί φρεγάτας – 153 km/h

πιο γρήγορα ζώα frigate-bird

Τα πουλιά φρεγάτας είναι μια οικογένεια θαλάσσιων πτηνών που ονομάζονται Fregatidae και βρίσκονται σε όλους τους τροπικούς και υποτροπικούς ωκεανούς. Τα πέντε σωζόμενα είδη τους ταξινομούνται σε ένα μόνο γένος, το Fregata. Όλα τα είδη έχουν κυρίως μαύρο φτέρωμα, μακριές, βαθιά διχαλωτές ουρές και μακριές αγκυλωτές ράβδους. Τα θηλυκά έχουν λευκούς κάτω κοιλιακούς και τα αρσενικά έχουν έναν χαρακτηριστικό κόκκινο σάκο πλάτανου, τον οποίο φουσκώνουν για να προσελκύσουν τα θηλυκά κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Το άνοιγμα των φτερών τους είναι μακρύ και μυτερό και μπορεί να φτάσει τα 2,3 μέτρα (7,5 πόδια).

Τα πουλιά της φρεγάτας περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε πτήση κυνηγώντας για φαγητό και περιφέρονται γύρω από δέντρα ή βράχους τη νύχτα. Το κύριο θήραμά τους είναι τα ψάρια και τα καλαμάρια, τα οποία πιάνονται όταν κυνηγούνται στην επιφάνεια του νερού από μεγαλύτερα αρπακτικά όπως ο τόνος. Τα πτηνά της φρεγάτας είναι ένα από τα 10 πιο γρήγορα ζώα στον κόσμο με μέγιστη ταχύτητα 153 km/h.

Μέγιστη Ταχύτητα πτήσης: 95 mph (153 km/h)

#3 – Μεξικάνικη νυχτερίδα με ελεύθερη ουρά – 160 km/h

πιο γρήγορα ζώα Mexican free tailed bat mammal

Η μεξικανική νυχτερίδα με ελεύθερη ουρά ή η βραζιλιάνικη νυχτερίδα με ελεύθερη ουρά είναι μια μεσαίου μεγέθους νυχτερίδα εγγενής στην Αμερική και θεωρείται ένα από τα πιο άφθονα θηλαστικά στη Βόρεια Αμερική. Οι νυχτερίδες με ελεύθερη ουρά τρώνε κυρίως σκώρους και άλλα έντομα. Έχει υποστηριχθεί ότι έχει την ταχύτερη οριζόντια ταχύτητα (σε αντίθεση με την ταχύτητα κατάδυσης) από οποιοδήποτε ζώο. Η επίγεια ταχύτητα του είναι πάνω από 101 mph (162 km/h), η πραγματική του ταχύτητα αέρα δεν έχει μετρηθεί. Οι μεξικανικές νυχτερίδες με ελεύθερη ουρά έχουν συνήθως μήκος 9 cm (3,5 ίντσες) και βάρος περίπου 7–12 γραμμάρια.

Μέγιστη ταχύτητα πτήσης: 100 mph (160 km/h)

#2 – Χρυσαετός – 320 km/h

πιο γρήγορα ζώα golden-eagle

Φωτογραφία: Jarkko J/Flickr

Ο χρυσαετός είναι ένα από τα πιο διάσημα αρπακτικά πτηνά στο βόρειο ημισφαίριο. Είναι το πιο διαδεδομένο είδος αετού. Αυτά τα πουλιά έχουν σκούρο καφέ χρώμα με ανοιχτά χρυσοκαφέ φτερά στο λαιμό. Οι Golden Eagles κατατάσσονται στη δεύτερη θέση στα 10 ταχύτερα ζώα στον κόσμο με μέγιστη ταχύτητα 320 km/h.

Οι χρυσαετοί χρησιμοποιούν την ευκινησία και την ταχύτητά τους με δυνατά πόδια και τεράστια, μυτερά νύχια για να αρπάξουν διάφορα θηράματα, κυρίως λαγούς, κουνέλια και μαρμότες και άλλους επίγειους σκίουρους. Χτίζουν μεγάλες φωλιές σε βράχους και άλλα ψηλά μέρη, όπου μπορούν να επιστρέψουν για αρκετά χρόνια αναπαραγωγής. Η περισσότερη αναπαραγωγική δραστηριότητα γίνεται την άνοιξη, είναι μονογαμικά και μπορεί να συνυπάρχουν για πολλά χρόνια ή πιθανώς και για όλη τη ζωή.

Μέγιστη ταχύτητα πτήσης: 200 mph (320 km/h)

#1 – Peregrine Falcon – 389 km/h

πιο γρήγορα ζώα peregrine-falcon

Το Peregrine Falcon, γνωστός και ως πετρίτης, είναι ένα ευρέως διαδεδομένο αρπακτικό πτηνό της οικογένειας των Falconidae. Το Peregrine είναι παγκοσμίως γνωστό για την ταχύτητά του. Η ταχύτητα άνω των 389 km/h το καθιστά το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και το πιο γρήγορο μέλος του ζωικού βασιλείου. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό πρόγραμμα του National Geographic, η υψηλότερη μετρημένη ταχύτητα ενός πετρίτη είναι 389 km/h. Τυπικά είδη θηραμάτων του πετρίτη περιλαμβάνουν παραθαλάσσια πτηνά, πάπιες, γλάρους, γλάρους, περιστέρια, ωδικά πτηνά και επίσης τρώνε νυχτερίδες. Τα θηλυκά πετραδάκια είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αρσενικά πετραδάκια.

Μέγιστη ταχύτητα πτήσης: 242 mph (389 km/h)

ΖΩΑ

Τα 10 πιο έξυπνα ζώα στον πλανήτη

Δημοσιεύθηκε

στις

από

πιο έξυπνα ζώα - Ουρακοτάγκοι

Τα ανθρώπινα όντα έχουν την τάση να αισθάνονται υπερβολικά ασφαλείς στη θέση μας στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Θεωρούμε δεδομένο το γεγονός ότι είμαστε τα πιο έξυπνα ζώα στον πλανήτη χωρίς να σκεφτόμαστε ποτέ τι είναι αυτό που μας ξεχωρίζει. Είναι η μονιμότητα του αντικειμένου, η ικανότητα προγραμματισμού, η χρήση εργαλείων ή το γεγονός ότι χτίζουμε περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις; Άλλα είδη ζώων διαθέτουν μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά και μερικά τα παρουσιάζουν όλα. Διαβάστε παρακάτω καθώς συζητάμε για τα 10 πιο έξυπνα ζώα στον κόσμο.

#10 – Αρουραίοι

πιο έξυπνα ζώα - αρουραίοι

Οι αρουραίοι είναι πολύ έξυπνα ζώα. Είναι φυσικοί μαθητές και είναι πολύ καλοί στη μάθηση και την κατανόηση εννοιών.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρουραίοι χρησιμοποιούνται για χρόνια ως ζώα εργαστηριακής έρευνας. Παρά το γεγονός ότι έχουν μικρό και σχετικά μη ανεπτυγμένο εγκέφαλο, το μυαλό τους λειτουργεί με εξαιρετικά παρόμοιο τρόπο με τον άνθρωπο και η δομή του εγκεφάλου είναι επίσης συγκρίσιμη. Έχουν την ικανότητα να ανακαλύπτουν λαβύρινθους, να απομνημονεύουν διαδρομές και να εκτελούν σύνθετες εργασίες πολλαπλών βημάτων.
Οι αρουραίοι είναι επίσης κοινωνικά ζώα. Όταν μένουν μόνα τους, αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης και μοναξιάς. Αυτές οι ψυχολογικές και κοινωνικές διαφορές είναι ο λόγος που οι αρουραίοι είναι ένα από τα πιο έξυπνα ζώα.

#9 – Περιστέρια

πιο έξυπνα ζώα - περιστέρια

Τα περιστέρια, ένα από τα πιο έξυπνα ζώα, μπορούν να αναγνωρίσουν και τα 26 γράμματα της αγγλικής γλώσσας!
Κατά ειρωνικό τρόπο, τα περιστέρια κατατάσσονται στη συνέχεια στη λίστα μας και είναι γνωστά στην καθομιλουμένη ως «ιπτάμενοι αρουραίοι». Ωστόσο, οι λόγοι για τη συμπερίληψή τους εδώ είναι σημαντικά διαφορετικοί. Τα περιστέρια έχουν αποδειχθεί ότι αναγνωρίζουν τη δική τους αντανάκλαση που δείχνει μια περίπλοκη αίσθηση αυτογνωσίας. Έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν συγκεκριμένα άτομα και μέρη για μήνες ή και χρόνια. Αυτή η μνήμη είναι ακριβώς ο λόγος που τα περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες για να μεταφέρουν μηνύματα σε μεγάλες αποστάσεις. Τα περιστέρια μπορούν να αναγνωρίσουν όλα τα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου και μπορούν ακόμη και να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ δύο ανθρώπων στις εικόνες.

#8 – Κοράκια

πιο έξυπνα ζώα - Κοράκια

Το Κοράκι, ένα πολύ έξυπνο ζώο, είναι ένα από τα λίγα μη πρωτεύοντα θηλαστικά που κατασκευάζουν εργαλεία.
Τα κοράκια είναι ένα άλλο πολύ ευφυές ζωικό είδος που χρησιμοποιούνταν επίσης ως αγγελιοφόροι όπως το περιστέρι. Είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περίπλοκες ομαδικές τακτικές όταν βρίσκονται σε μάχη με άλλα ζώα, όπως πλευρικούς ελιγμούς. Τα κοράκια μπορούν επίσης να μάθουν την ομιλία και έχουν εντυπωσιακή μνήμη. Οι ερευνητές έχουν καταγράψει περιπτώσεις κορακιών που αλλάζουν τα πρότυπα μετανάστευσης για να αποφύγουν επικίνδυνες περιοχές, ενώ κοράκια έχουν πιαστεί να απομνημονεύουν διαδρομές και χρονοδιαγράμματα σκουπιδιών για να κλέβουν πιο αποτελεσματικά μια γρήγορη μπουκιά για φαγητό από τα φορτηγά!
Τα κοράκια διαθέτουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από όλα τα είδη πτηνών και έχουν δείξει την ικανότητα να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν εργαλεία παρά την προφανή έλλειψη χεριών και χεριών. Στην πραγματικότητα, το κοράκι της Νέας Καληδονίας φτιάχνει ένα μαχαίρι για να ξεχωρίζει πιο εύκολα τα φύλλα και το γρασίδι. Αυτό το ίδιο είδος χρησιμοποιεί επίσης γάντζο και πετονιά για να φτάσει σε δυσπρόσιτες πηγές τροφής.

#7 – Γουρούνια

πιο έξυπνα ζώα - Γουρούνια

Οι χοίροι θεωρούνται από τους ειδικούς στα ζώα ότι είναι πιο εκπαιδεύσιμοι από τους σκύλους ή τις γάτες και είναι πολύ έξυπνα ζώα.
Τα γουρούνια μόλις ξεπέρασαν τα σκυλιά για τη λίστα μας με τα 10 πιο έξυπνα ζώα. Ενώ οι σκύλοι έχουν νοημοσύνη συγκρίσιμη με ένα μικρό παιδί, οι χοίροι λειτουργούν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο IQ. Είναι σε θέση να κατανοήσουν την έννοια του προβληματισμού σε ηλικία μόλις έξι εβδομάδων. Αυτό είναι κάτι που τα ανθρώπινα παιδιά χρειάζονται αρκετούς μήνες για να το καταλάβουν.
Τα γουρούνια έχουν επίσης περίπου 20 διαφορετικούς ήχους που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν, και τα μητρικά γουρούνια τραγουδούν στα παιδιά τους ενώ ταΐζουν. Τα γουρούνια ανταποκρίνονται στο συναίσθημα και δείχνουν ακόμη και ενσυναίσθηση όταν χρειάζεται, κάτι που είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο χαρακτηριστικό στο ζωικό βασίλειο.

#6 – Χταπόδι

πιο έξυπνα ζώα - Χταπόδι

Το πολύ έξυπνο χταπόδι μπορεί να περιηγηθεί στους λαβύρινθους και να λύσει γρήγορα προβλήματα.
Το χταπόδι είναι το μόνο ασπόνδυλο ζώο που μπήκε στη λίστα μας με τα πιο έξυπνα ζώα του κόσμου. Ως το μόνο μέλος της κατηγορίας του που αναφέρεται εδώ, ίσως ρωτάτε πόσο έξυπνο είναι ένα χταπόδι; Έχουν παρατηρηθεί αιχμάλωτα χταπόδια χρησιμοποιώντας σχεδιασμό υψηλής τάξης με πολλά βήματα για να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία, και άλλα είναι σε θέση να καταστρέψουν αντικείμενα ακόμη και έξω από τη δεξαμενή τους ρίχνοντας σκόπιμα νερό πάνω τους επανειλημμένα. Πετάνε ακόμη και πέτρες στο γυαλί και μπόρεσαν να ανοίξουν βάζα με βιδωτό καπάκι. Αυτά τα κεφαλόποδα είναι απατηλά έξυπνα!

#5 – Αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι

πιο έξυπνα ζώα - Αφρικανικοί-γκρίζοι-παπαγάλοι

Οι αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι δεν είναι μόνο πολύ έξυπνα ζώα, αλλά είναι και χρήσιμοι!
Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση των πτηνών σε αυτή τη λίστα με τα πιο έξυπνα ζώα. Εκτιμάται ότι είναι τόσο έξυπνοι όσο ένας άνθρωπος πέντε ετών, αυτοί οι παπαγάλοι όχι μόνο μαθαίνουν την ανθρώπινη ομιλία, αλλά μπορούν να κατακτήσουν ένα εντυπωσιακά μεγάλο λεξιλόγιο (έως και εκατοντάδες λέξεις). Επιπλέον, οι Αφρικανοί γκρι κατανοούν τον χωρικό συλλογισμό, αναγνωρίζουν και αναγνωρίζουν σχήματα και χρώματα και μπορούν ακόμη να διδαχθούν τις σχέσεις μεταξύ μεγαλύτερου και μικρότερου, διαφορετικού και όμοιου, και πάνω και κάτω. Ένα δημοφιλές κατοικίδιο, ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος βρίσκεται σε εξημερωμένη κατάσταση σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι εγγενές στα τροπικά δάση της κεντρικής Αφρικής.

#4 – Ελέφαντες

πιο έξυπνα ζώα - Ελέφαντες

Ο πολύ έξυπνος ελέφαντας μπορεί να μιμηθεί τους ήχους άλλων ελεφάντων και ακόμη και κάποιες ανθρώπινες λέξεις.
Οι ελέφαντες αναφέρονται συχνά για τη μακροχρόνια μνήμη τους, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο έξυπνα ζώα. Οι ελέφαντες έχουν μια περίπλοκη κοινωνική δομή και έχουν γίνει μάρτυρες να συμμετέχουν σε τελετουργίες κηδείας για τα μέλη της οικογένειάς τους που αποχώρησαν καθώς και να θρηνούν την απώλειά τους. Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν επίσης εργαλεία και θεραπεύονται. θα φάνε τα φύλλα ορισμένων φυτών για να θεραπεύσουν ασθένειες και ακόμη και να προκαλέσουν τοκετό!

Είναι επίσης ένα από τα πολύ λίγα ζώα που κάνουν αλτρουιστικές πράξεις. Τα περισσότερα ζώα δεν έχουν την ικανότητα να επεξεργαστούν την αφηρημένη σκέψη που απαιτείται για τέτοιες ενέργειες. Οι ελέφαντες θα θυσιαστούν εάν πιστεύουν ότι θα επιτρέψει στο υπόλοιπο κοπάδι ή στα παιδιά τους να δραπετεύσουν στην ασφάλεια.

#3 – Χιμπατζήδες

πιο έξυπνα ζώα - Χιμπατζήδες

Οι χιμπατζήδες είναι πολύ έξυπνα ζώα και είναι σε θέση να λύσουν πολλά διαφορετικά προβλήματα που τους τίθενται από εκπαιδευτές και πειραματιστές.
Ο πλησιέστερος γενετικός συγγενής μας βρίσκεται στην τρίτη θέση αυτής της λίστας με τα πιο έξυπνα ζώα. Οι χιμπατζήδες μοιράζονται το 98 τοις εκατό του DNA τους με τον άνθρωπο και είναι ιθαγενείς στην υποσαχάρια Αφρική. Είναι έμπειροι χρήστες εργαλείων και έχουν δει χιμπατζήδες να αυτοσχεδιάζουν εργαλεία από διαθέσιμα αντικείμενα για να κάνουν αυτό που χρειάζονται. Αυτοί οι μεγάλοι πίθηκοι χρησιμοποιούν επίσης ψυχολογικές τεχνικές. μέσα στις οικογένειές τους, θα χειραγωγήσουν άλλους για να ολοκληρώσουν ορισμένα καθήκοντα.

Ένα μοναδικό γεγονός για τους χιμπατζήδες είναι ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ενήλικα μέλη μιας οικογενειακής μονάδας που διδάσκουν τη νοηματική τους νεαρή γλώσσα. Το πιο ενδιαφέρον μέρος αυτής της ανακάλυψης είναι ότι δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη αλληλεπίδραση ή προτροπή. οι χιμπατζήδες ανέλαβαν να διδάξουν στα παιδιά τη νοηματική γλώσσα και τη χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνήσουν μεταξύ της ομάδας.

#2 – Ρινοδέλφινα

πιο έξυπνα ζώα - Ρινοδέλφινα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα πολύ έξυπνα ρινοδέλφινα έχουν αυτογνωσία, κάτι που θα υποδηλώνει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, αφηρημένη σκέψη.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ρινοδέλφινο είναι το πιο έξυπνο ζώο, αλλά βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε αυτήν τη λίστα. Πόσο έξυπνο είναι ένα δελφίνι; Ειλικρινά, εξαρτάται? Υπάρχουν πάνω από οκτώ είδη δελφινιών, αλλά μόνο το ρινοδέλφινο έκανε το κόψιμο εδώ. Έχουν το μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου μεταξύ όλων των συγγενών τους και είναι το μόνο δελφίνι χωρίς συγχωνευμένους αυχενικούς σπονδύλους που τους επιτρέπει να κάνουν αυτές τις ανθρώπινες κινήσεις με το κεφάλι τους.

Εκτός από το ότι είναι εύκολα εκπαιδεύσιμα, τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στους καθρέφτες, να παρατηρούν άγνωστα σημάδια στο σώμα τους σε μια αντανάκλαση, να αναγνωρίζουν εικόνες στην τηλεόραση και να έχουν μια εντυπωσιακή μνήμη. Τα δελφίνια θυμούνται τις κλήσεις ενός συντρόφου μετά από έναν χωρισμό άνω των 20 ετών. Οι δύο πιο εντυπωσιακοί λόγοι για την υψηλή θέση του ρινοδέλφινου σε αυτήν τη λίστα είναι πραγματικά συγκλονιστικοί. Έχουν μια γλώσσα συγκεκριμένη για το είδος τους, την οποία αλλάζουν σε μια «κοινή γλώσσα» για να επικοινωνούν όταν συναντούν άλλα είδη δελφινιών, ενώ έχουν γίνει μάρτυρες να συνεργάζονται με άλλα είδη όπως οι άνθρωποι και οι ψεύτικες φάλαινες δολοφόνοι για πιο αποτελεσματικό κυνήγι!

#1 – Ουρακοτάγκοι

πιο έξυπνα ζώα - Ουρακοτάγκοι

Οι πολύ έξυπνοι Ουρακοτάγκοι θα πάρουν το χρόνο τους για να καταλάβουν ένα πρόβλημα!
Οι ουρακοτάγκοι έρχονται στην πρώτη θέση εδώ για έναν πολύ ενδιαφέροντα λόγο. Όπως και οι χιμπατζήδες, ο ουρακοτάγκος είναι σε θέση να χρησιμοποιεί εργαλεία, να μαθαίνει τη νοηματική γλώσσα και να έχει πολύπλοκες κοινωνικές δομές που περιλαμβάνουν τελετουργίες. Αυτό που πραγματικά τους ξεχωρίζει είναι η γνωστική ικανότητα να κατανοούν γιατί εκτελείται μια συγκεκριμένη ενέργεια. Στην αιχμαλωσία, ένας ουρακοτάγκος διδάχθηκε τη χρήση εργαλείων και τη διαδικασία κατασκευής μιας απλής κατασκευής. όταν απελευθερώθηκε στη φύση, οι ερευνητές παρατήρησαν τον ίδιο ουρακοτάγκο να αυτοσχεδιάζει εργαλεία από ό,τι μπορούσε να βρεθεί και στη συνέχεια να κατασκευάσει μια παρόμοια δομή για να βρει καταφύγιο από τη βροχή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ουρακοτάγκος είναι τόσο έξυπνος δεδομένου ότι μοιράζεται πάνω από το 97 τοις εκατό του DNA του με τους ανθρώπους. Η χρήση εργαλείων τους είναι της υψηλότερης τάξης σε σύγκριση με άλλα είδη ζώων. Μπορούν να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν σφυρί και καρφιά, ενώ οι ουρακοτάγκοι έμαθαν ακόμη και να χρησιμοποιούν λάστιχο για να σιφωνίζουν υγρά. Με καταγωγή από την Ινδονησία, βρίσκονται δυστυχώς σε κρίσιμο κίνδυνο λόγω της απώλειας οικοτόπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ