fbpx
Connect with us

Θρησκεία

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο

Για πολλούς πιστούς η θρησκεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα τους. Υπάρχουν διάφορες θρησκείες σε όλο τον κόσμο, αν και οι μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου ανήκουν σε δύο κύριες κατηγορίες. Αυτές είναι oι Αβρααμικές θρησκείες (Ισλάμ, Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός, Μπαχάι, κτλ.) και οι Ινδικές θρησκείες (Ινδουισμός, Βουδισμός, Σιχισμός, Τζαϊνισμός κτλ.). Με πάνω από 2 δισεκατομμύρια ακόλουθους, ο Χριστιανισμός είναι η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο.

#10 – Κάο Ντάι (4,4 εκατομμύρια ακόλουθοι)

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο cao dai

Το Κάο Ντάι αποτελεί ένα σύστημα πίστης που ξεκίνησε στο Βιετνάμ το 1926 και θεωρείται μια εξέχουσα εθνική, Βιετναμέζικη θρησκεία. Η πίστη ιδρύθηκε από τον Ngo Van Chieu, ένα πρώην διαχειριστή που πιστεύεται οτι έλαβε ένα μήνυμα από μια θεότητα με όνομα “το ανώτατο ον” κατά την διάρκεια μιας παράξενης εμπειρίας που είχε σε μια τελετή. Το Κάο Ντάι έχει στοιχεία από άλλες κύριες θρησκείες του κόσμου, όπως ο Χριστιανισμός, ο Βουδισμός, ο Ινδουισμός, ο Ιουδαϊσμός, το Ισλάμ και τον Ταοϊσμό. Το πλήρες όνομα της θρησκείας μεταφράζεται σαν “Η Μεγάλη Πίστη Για Την Τρίτη Παγκόσμια Λύτρωση”. Οι πιστοί πιστεύουν στην ύπαρξη ενός Ανώτατου Όντος χωρίς να το βαφτίζουν με κάποιο συγκεκριμένο όνομα ή τίτλο (π.χ. Θεό ή Αλλάχ) όπως γίνεται με άλλες θρησκείες . Οι λειτουργοί του Κάο Ντάι δίνουν μεγάλη έμφαση σε παγκόσμιες ιδέες όπως δικαιοσύνη, αγάπη, ειρήνη και αποδοχή όλων των ανθρώπων.

#9 – Μουισμός/Σινισμός/Σίνγκιο (10 εκατομμύρια ακόλουθοι)

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο muism

Ο Μουισμός (ο οποίος είναι επίσης γνωστός σαν Σινισμός, Σίνγκιο ή Κορεατικός Σαμανισμός) είναι μια θρησκεία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση Κορεάτικη κουλτούρα και ιστορία. Η πίστη αυτή έχει τις ρίζες της στα προϊστορικά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, ο Μουισμός έχει γνωρίσει αναγέννηση στην Νότια Κορέα. Ακόμα και στο ολοκληρωτικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας, εκτιμάται ότι γύρω στο 16 % του πληθυσμού συνεχίζει να ακολουθεί την πίστη του Μουισμού. Ανάμεσα στα κύρια στοιχεία αυτής της θρησκείας είναι η ύπαρξη φαντασμάτων, πνευμάτων και θεών, τα οποία κατοικούν στον πνευματικό κόσμο. Οι πνευματικοί ηγέτες του Μουισμού, γνωστοί σαν “Mudangs”, είναι συνήθως γυναίκες οι οποίες δρουν σαν ενδιάμεσοι ανάμεσα στους θεούς και στους ανθρώπους.

#8 – Ταοϊσμός (12 εκατομμύρια ακόλουθοι)

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο daoism

Ο Νταοϊσμός ξεκίνησε στην Κίνα πριν από δυο χιλιάδες χρόνια περίπου. Είναι επίσης γνωστός σαν Ταοϊσμός και σχετίζεται με την πίστη στον αποκρυφισμό και στο μεταφυσικό. Η πλειοψηφία των ακολούθων του Νταοϊσμού ζουν σε χώρες της Ασίας όπως στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Νότια Κορέας και το Βιετνάμ. Ένας άντρας με όνομα Laozi θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος φιλόσοφος της θρησκείας, και αυτός θεωρείται ότι έγραψε το Daodejing, ένα κεντρικό κείμενο της πίστης. Όσον αφορά τα πολιτικά θέματα, οι Νταοϊστές θεωρούνται γενικά σαν φιλελεύθεροι με προτίμηση προς κυβερνήσεις που αποστασιοποιούνται από την επιβολή κανονισμών και οικονομικών περιορισμών. Η διατροφή παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην φιλοσοφία του Νταοϊσμού, ειδικά όσον αφορά την σωματική και ψυχολογική ευημερία του καθένα. Για την διατήρηση αυτού του συστήματος πίστης ενθαρρύνονται πρακτικές όπως η νηστεία και η χορτοφαγία (αποχή από τα ζωικά προϊόντα).

#7 – Ιουδαϊσμός (14 εκατομμύρια ακόλουθοι)

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο JUDAISM

Ο Ιουδαϊσμός έχει μια μακρά ιστορία και η έναρξη του χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα προ Χριστού. Αυτή η μονοθεϊστική θρησκεία προέρχεται από την Μέση Ανατολή και αποτελείται από τρεις κύριους κλάδους. Τον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό, τον Συντηρητικό Ιουδαϊσμό και τον Αναμορφωτικό Ιουδαϊσμό (με σειρά από τον πιο παραδοσιακό στον λιγότερο). Αν και ο κάθε κλάδος έχει ρίζες σε ένα κοινό σύστημα πίστης, διαφέρουν στα στοιχεία που σχετίζονται με την Βιβλική ερμηνεία και συγκεκριμένες πρακτικές. Οι συναγωγές, στις οποίες επικεφαλής είναι ένας ραβίνος, υπηρετούν σαν κέντρα Ιουδαϊκής λατρείας και θρησκευτικών λειτουργιών. Επίσης, χρησιμοποιούνται σαν μια μορφή κέντρων μιας κοινότητας. Εκεί, οι ακόλουθοι έχουν την δυνατότητα να συγκεντρώνονται τακτικά για να κοινωνικοποιούνται, να γιορτάζουν, να μελετούν το Torah και να μαθαίνουν για το Mitzvot (εντολές της πίστης).

#6 – Σιχισμός (25 εκατομμύρια ακόλουθοι)

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο SIKHISM

Όσον αφορά τις παγκόσμιες θρησκείες, ο Σιχισμός είναι μια σχετικά νέα πίστη. Ξεκίνησε στην Ινδία και βασίζεται στις διδασκαλίες του Γκουρού Nanak και των δέκα διαδόχων του. Ιστορικά, οι Σιχ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην τοπική πολιτική, και αποτέλεσαν σημαντική επιρροή στην Διάσπαση της Ινδίας, το 1947. Κεντρικές στην πίστη Σιχ είναι οι δέκα αρχές των sewa και simran, οι οποίες σχετίζονται με την κοινωφελή εργασία και την μνήμη στον Θεό αντίστοιχα. Αν και η πλειοψηφία των πιστών Σιχ συνεχίζει να ζει στην βόρεια Ινδία, με την πάροδο των χρόνων, πολλοί ακόλουθοι μετακινήθηκαν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

#5 – Σιντοϊσμός (104 εκατομμύρια ακόλουθοι)

Fushimi Inari Shrine, Kyoto, Japan

Ο Σιντοϊσμός έχει έδρα την Ιαπωνία και χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα. Οι ακόλουθοι αυτής της πίστης πιστεύουν στην ύπαρξη πολλών Θεών και η λέξη Shinto μεταφράζεται σαν “τρόπος των Θεών.” Εκτιμάται ότι το 80% των Ιαπώνων πολιτών πιστεύουν στον Σιντοϊσμό με αποτέλεσμα μόνο σε αυτή την χώρα να βρίσκονται πάνω από 80 χιλιάδες ναοί Σίντο. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της πίστης αυτής είναι ότι οι πιστοί δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν δημόσια την αφοσίωση τους σε αυτή την πίστη. Οι ιδέες της της ανηθικότητας και του εξαγνισμού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον Σιντοϊσμό και στις ιεροτελεστίες του που είναι γνωστές σαν “Harae”. Αυτές εκτελούνται σε τακτική βάση με σκοπό να εξαγνίσουν τους πιστούς από την αμαρτία, την ενοχή, την ασθένεια και ακόμα και την κακή τύχη.

#4 – Βουδισμός (500 εκατομμύρια ακόλουθοι)

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο buddhism

Ο βουδισμός ιδρύθηκε στην Αρχαία Ινδία πριν από 2.500 χρόνια περίπου και βασίζεται στις διδασκαλίες του Βούδα, γνωστού και σαν Gautama Buddha ή Siddhārtha Gautama. Η θρησκεία περιλαμβάνει δύο κύριους κλάδους, τον Βουδισμό Theravada και τον Βουδισμό Mahayana. Στην χώρα του Θιβέτ , οι ακόλουθοι πιστεύουν σε μια μορφή βουδισμού, γνωστή σαν Vajrayana, ενώ ο Βουδισμός Zen είναι πιο διαδεδομένος στην Ιαπωνία. Οι κύριες αρχές της πίστης του Βουδισμού περιλαμβάνουν την απουσία βίας αλλά και την ηθική καθαρότητα και την ηθική συμπεριφορά. Ο διαλογισμός, το κάρμα και η απουσία βίας παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των Βουδιστών. Αναμφίβολα, η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα στον κόσμο του Βουδισμού είναι ο Tenzin Gyatso, ο οποίος είναι γνωστός σαν ο 14ος και τρέχων Dalai Lama. Αυτός ο πρώην μοναχός δεν είναι μόνο ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ (αν και εξορισμένος) αλλά και ένας γνωστός και ειλικρινής υπέρμαχος της ειρήνης.

#3 – Ινδουισμός (1,1 δισεκατομμύρια ακόλουθοι)

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο Hinduism-02-1000x500

Οι πλειοψηφία των Ινδουιστών κατοικεί σε χώρες της νότιας Ασίας, όπως η Ινδία, το Νεπάλ και η Ινδονησία. Στην χώρα της Ινδίας μόνο, εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού είναι Ινδουιστές. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για την ίδρυση του Ινδουισμού, αυτή η πίστη εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια 4.000 χρόνων. Εξαιτίας της κατάστασης του σαν μια αρχαία πίστη, ο Ινδουισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην κοινωνία της Ινδίας. Τα τελευταία χρόνια, πολλές από τις πρακτικές του Ινδουισμού έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς και στις δυτικές χώρες. Παραδείγματα αυτών είναι η γιόγκα αλλά και η έμφαση στο σύστημα chakra του σώματος (ενεργειακά σημεία που βρίσκονται σε όλο το σώμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ίαση και την βελτίωση της υγείας, τόσο πνευματικά αλλά και σωματικά).

#2 – Ισλάμ (1,8 δισεκατομμύρια ακόλουθοι)

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο -islam-Mecca-fanack-AFP1024PX

Το Ισλάμ ξεκίνησε στην Μέκκα τον έβδομο αιώνα. Οι ακόλουθοι της πίστης αυτής πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο ένας Θεός (ο Αλλάχ) του οποίου τα λόγια γράφτηκαν και πήραν μορφή στο ιερό βιβλίο του Quar’an, το οποίο ακόμα και σήμερα εξυπηρετεί σαν το κεντρικό πνευματικό κείμενο της πίστης. Μια από τις πιο ιστορικές φιγούρες για την κατανόηση της Μουσουλμανικής παράδοσης είναι ο προφήτης Μοχάμεντ, ο οποίος έζησε από το 570 μέχρι το 632 μ.Χ. Οι ακόλουθοι του Ισλάμ πιστεύουν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν ο απόλυτος προφήτης του Θεού. Οι θρησκευτικοί νόμοι του Ισλάμ δεν αποτελούνται από τους πέντε στύλους του Ισλάμ αλλά υπάρχουν και νόμοι και κανόνες για κάθε πλευρά της καθημερινότητας των πιστών. Υπάρχουν δύο κύριες φατρίες Μουσουλμάνων, οι Sunni (η μεγαλύτερη που περιλαμβάνει το 80% περίπου όλων των Μουσουλμάνων) και η Shia (που περιλαμβάνει το 15% περίπου), μαζί με τους Ibadi, Ahmadi, και άλλες μικρότερες ομάδες. Αυτή την στιγμή, το Ισλάμ είναι η θρησκεία με την μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο όσον αφορά του ακόλουθους.

#1 – Χριστιανισμός (2,3 δισεκατομμύρια ακόλουθοι)

Οι 10 μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο Christianity

Ο Χριστιανισμός ξεκίνησε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια περίπου και η πίστη βασίζεται στην ζωή και την διδασκαλία του Ιησού Χριστού. Από μια ταπεινή καταγωγή σαν μια μικρή ομάδα που εξελίχθηκε από μέλη του Ιουδαϊσμού, ο Χριστιανισμός έχει εξελιχθεί στην πιο δημοφιλή θρησκεία σε όλο τον κόσμο, με ακόλουθους σε κάθε άκρη της γης. Οι Χριστιανοί πιστεύουν στην ύπαρξη ενός Θεού ο οποίος έστειλε τον μοναδικό γιο του, τον Ιησού Χριστό, για να σώσει την ανθρωπότητα από τις αμαρτίες της και την Κόλαση. Οι ακόλουθοι πιστεύουν ότι η θυσία του Χριστού στον Σταυρό (Σταύρωση). Ο θάνατος του και η ανάσταση του έγιναν για χάρη της αιώνιας ζωής και της συγχώρεσης όλων αυτών που πιστεύουν και δέχονται τον Χριστό σαν τον προσωπικό του λυτρωτή. Ακόμα και στην μοντέρνα κοινωνία, ο Χριστιανισμός παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο όσον αφορά τις θρησκευτικές τελετές αλλά σε μια ευρύτερη κλίμακα. Σε ένα βαθμό, καθορίζει μάλιστα τις κοινωνικές και πολιτικές πολιτικές σε χώρες που είναι πιστές στον Χριστιανισμό.

Αρχιτεκτονικά κτήρια

Οι 10 μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Sevile-Cathedral Οι 10 μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο 3

Μεγάλες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στυλ και περιλαμβάνουν πολλά ιερά κειμήλια. Στην συνέχεια θα βρείτε τις 10 μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο, με βάση την έκταση που καλύπτει το κτήριο.

#10 – Μίνστερ της Ούλμ, Ούλμ, Γερμανία, 8.260 τετραγωνικά μέτρα

Οι 10 μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο 10

CREDIT OF IMAGE : G8W ON WIKIMEDIA COMMONS

Με ύψος 161,5 μέτρα, το Μίνστερ της Ούλμ, το οποίο βρίσκεται στο Ούλμ της Γερμανίας, είναι η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο. Αυτή η εκκλησία έχει εσωτερική έκταση 8,260 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί ένα εξαιρετικό πρότυπο Γοτθικής αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν 768 σκαλοπάτια τα οποία πρέπει να ανέβει κάποιος για να φτάσει στην κορυφή και από εκεί, η εκκλησία έχει μια απίστευτη, πανοραμική θέα της πόλης του Ούλμ.

Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε το 1377 αλλά σταμάτησε στην συνέχεια για ένα διάστημα. Τελικά ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 1890. Σήμερα, αποτελεί μια προτεσταντική εκκλησία αφού άλλαξε τον 16ο αιώνα. Τα ψηλά καμπαναριά της εκκλησίας συμβολίζουν τον δρόμο προς τον παράδεισο.

Τα καθίσματα του 15ου αιώνα για την χορωδία που είναι φτιαγμένα από δρυ και οι σκαλιστές προτομές είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Μίνστερ της Ούλμ. Τα καθίσματα σκαλίστηκαν από τον διάσημο Γερμανό γλύπτη Jirg Syrin, τον γηραιότερο. Η κύρια αίθουσα είναι διακοσμημένη με ένα άγαλμα από σπουργίτι, το οποίο αποτελεί το χαρακτηριστικό σύμβολο της πόλης του Ούλμ.

#9 – Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Πυλώνα, Αραγονία, Ισπανία, 8.318 τετραγωνικά μέτρα

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας του Πυλώνα Tστην κοινότητα της Αραγονίας στην Ισπανία, είναι η πρώτη εκκλησία που αφιερώθηκε στην Παρθένο Μαρία. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παρθένος Μαρία εμφανίστηκε στον Απόστολο Ιάκωβο ενώ αυτός προσευχόταν στην όχθη του ποταμού Έβρου, στην Ιβηρική Χερσόνησο της Ισπανίας.

Η Παρθένος Μαρία έδωσε ένα άγαλμα του εαυτού της, φτιαγμένο από ξύλο και ένα πυλώνα. Στην συνέχεια, του είπε να φτιάξει μια εκκλησία. Ακολουθώντας τις οδηγίες της, ο Απόστολος Ιάκωβος έφτιαξε μια μικρή εκκλησία στην επαρχία της Σαραγόσα, τον 1ο αιώνα μ.Χ..

Στους επόμενους αιώνες, προστέθηκαν και άλλες εκκλησίες στο μέρος αυτό. Το πρώτο εκκλησάκι της περιοχής υπέστη ζημιές με την πάροδο του χρόνου, αλλά το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας και ο πυλώνας παραμένουν ανέπαφα. Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Πυλώνα, με την σημερινή του μορφή, χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Ένα αιώνα αργότερα, ο Ισπανός αρχιτέκτονας Ventura Rodriguez τον ανακαίνισε. Οι τελευταίες εργασίες στους πυλώνες της εκκλησίας ολοκληρώθηκαν τον 20ο αιώνα.

Αυτή η μεγάλη εκκλησία καλύπτει εσωτερική επιφάνεια 8.318 τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχουν τέσσερις εντυπωσιακοί πύργοι και έντεκα τρούλοι στην εκκλησία. Το άγαλμα ύψους 15 ιντσών της Παρθένου Μαρία βρίσκεται στο ιερό εκλησάκι της εκκλησίας. Σήμερα, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Πυλώνα αποτελεί έναν από τους τόπους προσκυνήματος με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ισπανία.

#8 – Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, Santarem, Πορτογαλία, 8.700 τετραγωνικά μέτρα

Church-Of-Santinima Οι 10 μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο 8

CREDIT OF IMAGE : H005 ON WIKIMEDIA COMMONS

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Πορτογαλίας. Βρίσκεται στην περιοχή του Santarem στην Πορτογαλία. Αυτή η εκκλησία έχει μοντέρνο οβάλ σχεδιασμό και εσωτερική επιφάνεια 8.700 τετραγωνικών μέτρων. Η μεγάλη αυτή εκκλησία μπορεί να φιλοξενήσει 9.000 πιστούς.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία. Χτίστηκε από το 2004 μέχρι το 2007 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα, Αλέξανδρο Τομπάζη. Η εκκλησία στεγάζει επίσης αρκετά παρεκκλήσια και 44 δωμάτια εξομολόγησης.

#7 – Καθεδρικός του Λίβερπουλ, Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο, 9.687 τετραγωνικά μέτρα

Με εσωτερική έκταση 9.687 τετραγωνικών μέτρων, ο Καθεδρικός Ναός του Λίβερπουλ είναι ο μεγαλύτερος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μήκος πάνω από 189 μέτρα, κάτι που τον κάνει επίσης τον μεγαλύτερο σε μήκος στον κόσμο. Είναι μια εκκλησία χωρίς τρούλους που φτάνει τα 101 μέτρα σε ύψος. Ο μεγάλος καθεδρικός είναι επίσης γνωστός σαν ο Μητροπολιτικός καθεδρικός Ναός του Χριστού του Βασιλέως.

Η κατασκευή του Καθεδρικού του Λίβερπουλ ξεκίνησε το 1904 και ολοκληρώθηκε σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Τελικά καθαγιάστηκε το 1978. Το ιερό βρίσκεται μέσα σε ένα κυκλικό σχέδιο στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με πολλά χρώματα. Με 10.268 αυλούς, το εκκλησιαστικό μουσικό όργανο της εκκλησίας του Λίβερπουλ, αποτελεί το μεγαλύτερο μουσικό όργανο, σε λειτουργία, στον κόσμο. Ακόμα ένα αξιοσημείωτο αξιοθέατο αυτού του καθεδρικού είναι η κορυφή του, η οποία έχει ύψος 67 μέτρα και έχει τις πιο βαριές και ψηλότερες καμπάνες στον κόσμο.

#6 – Βασιλική της Παναγίας του Λίχεν, Κόνιν, Πολωνία, 10.090 τετραγωνικά μέτρα

Με έκταση 10.090 τετραγωνικών μέτρων και ύψος 141,2 μέτρα, η Βασιλική της Παναγίας στο Λίχεν είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο. Αυτή η εκπληκτική εκκλησία βρίσκεται στην πόλη του Κόνιν στην Πολωνία. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1994 και χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Τα 33 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία αντιπροσωπεύουν την ζωή του Ιησού Χριστού. Η εκκλησία έχει επίσης 365 παράθυρα, 52 πόρτες και 12 κολώνες οι οποίες συμβολίζουν τον αριθμό των ημερών και των εβδομάδων του χρόνου και τους 12 Απόστολους αντίστοιχα.

#5 – Καθεδρικός του Μιλάνου, Μιλάνο, Ιταλία, 10.186 τετραγωνικά μέτρα

Milan-Cathedral Οι 10 μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο 5

Ο Καθεδρικός του Μιλάνου στην πόλη του Μιλάνου στην Ιταλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καθολική εκκλησία στον κόσμο. Επίσης αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα Γοτθικής αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν 135 καμπαναριά σε αυτή την εκκλησία, τα οποία έχουν αγάλματα που αναπαριστούν σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες της Ιταλίας.

Το ψηλότερο καμπαναριό στον Καθεδρικό του Μιλάνου βρίσκεται σε ύψος 108,8 μέτρων, ενώ πάνω του βρίσκεται ένα χρυσό άγαλμα της Παρθένου Μαρίας (Milan the Madonnia).

Η κατασκευή του καθεδρικού του Μιλάνου ξεκίνησε το 1386 και συνεχίστηκε τους πέντε επόμενους αιώνες. Ο τεράστιος αυτός καθεδρικός έχει μήκος 157 μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 πιστούς. Ο καθεδρικός είναι διακοσμημένος με 3.400 εντυπωσιακά αγάλματα.

Αυτά αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη γλυπτικής. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στην οροφή του καθεδρικού, ενώ ο ναός έχει μια απίστευτη συλλογή από γλυπτά και έργα ζωγραφικής.

#4 – Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες, 11.200 τετραγωνικά μέτρα

Ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην πόλη της Νέας Υόρκης, είναι ο μεγαλύτερος Αγγλικανικός καθεδρικός στον κόσμο. Ο τεράστιος αυτός καθεδρικός έχει εσωτερική επιφάνεια 112.000 τετραγωνικών μέτρων και μήκος 183,2 μέτρων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1892 και αρχικά σχεδιάστηκε από δύο διάσημους Αμερικανούς αρχιτέκτονες, τον George Heins και τον Christopher Grant Lafarge.

Η κατασκευή της χορωδίας και του θόλου του καθεδρικού συνεχίστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια. Μετά τον θάνατο του George Heins, νέοι αρχιτέκτονες επέλεξαν να δώσουν ένα Γοτθικό στυλ στον ναό. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η κατασκευή σταμάτησε για αρκετά χρόνια ενώ μερικά τμήματα του καταστράφηκαν από φωτιά το 2001 και η αναστήλωση του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Ο τρούλος του Καθεδρικού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχει ύψος 162 ποδιών. Η είσοδος απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη να βιώνει την Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού ενώ μερικοί διάσημοι στίχοι της Βίβλου είναι χαραγμένοι στην πέτρα της εισόδου.

Η κύρια είσοδος της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι φτιαγμένη από χαλκό και είναι διακοσμημένη με φύλλα με ανάγλυφα. Ο Καθεδρικός έχει επίσης ένα μεγάλο παράθυρο σε σχήμα ρόδου, φτιαγμένο από 10.000 κομμάτια χρωματιστού βιτρό. Αυτό είναι το πέμπτο μεγαλύτερο παράθυρο βιτρό στον κόσμο και το μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

#3 – Καθεδρικός της Σεβίλλης, Σεβίλλη, Ισπανία, 11.520 τετραγωνικά μέτρα

Sevile-Cathedral Οι 10 μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο 3

Ο Καθεδρικός στην πόλη της Σεβίλλης στην Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός στον κόσμο. Η εσωτερική του έκταση είναι 11.520 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελεί ένα Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Ισπανία και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. Ο καθεδρικός αποτελεί την τελευταία κατοικία του Γενοβέζου εξερευνητή, Χριστόφορου Κολόμβου.

Ο καθεδρικός χτίστηκε εις μνήμη της δύναμης και του πλούτου της πόλης και κατασκευάστηκε από το 1402 μέχρι το 1528 στην περιοχή του τζαμιού Almohad για να δείξει την δύναμη της πόλης μετά την Ανάκτηση της Ιβηρίας από τους Μαυριτανούς. Ο τεράστιος καθεδρικός σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Rouen Cathedral.

Το κεντρικό κλίτος του Καθεδρικού της Σεβίλλης έχει ύψος 42 μέτρα. Το τεράστιο εσωτερικό του έχει διακόσμηση με χρυσό. Ένα από τα κύρια αξιοθέατα του καθεδρικού είναι οι 45 σκαλιστές εικόνες στο ξύλο που δείχνουν σκηνές από την ζωή του Ιησού Χριστού και θεωρούνται ο μεγαλύτερος εσωτερικός διάκοσμος εκκλησίας στον κόσμο. Ο Καθεδρικός της Σεβίλλης έχει μεγάλα παρεκκλήσια και την χορωδία The La Giralda, ενώ ο μιναρές από το τζαμί Almohad βρίσκεται ακόμα δίπλα στον καθεδρικό.

#2 – Η Βασιλική Του Καθεδρικού Ναού Της Παναγίας Στην Aparecida, Aparecida, Βραζιλία, 12.000 τετραγωνικά μέτρα

our-Lady-Of-Aprecida Οι 10 μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο 2

CREDIT OF IMAGE : RODRIGO SOLDON ON FLICKR

Η Βασιλική της Παναγίας μας Aparecida είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο με έκταση 12.000 τετραγωνικά μέτρα. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο προσκυνήματος της Παρθένου Μαρίας στην Βραζιλία και βρίσκεται στην πόλη της Aparecida. Η μεγάλη εκκλησία μπορεί να φιλοξενήσει 45.000 πιστούς.

Σύμφωνα με την μυθολογία, μια ομάδα ψαράδων βρήκε ένα ακέφαλο άγαλμα της Παρθένου Μαρίας στον ποταμό Paraiba ενώ ψάρευαν το 1717. Αργότερα, βρήκαν και το κεφάλι του αγάλματος όταν πιάστηκε στα δίχτυα τους. Αφού το έβγαλαν, το πήραν στο σπίτι τους και τελικά το έβαλαν στο παρεκκλήσι, το 1945. Πιστεύεται ότι το άγαλμα το σκάλισε ένας Βραζιλιάνος μοναχός με όνομα Frei Agostino de Jesus.

Μια νέα εκκλησία χτίστηκε στο μέρος που βρισκόταν το παλιό παρεκκλήσι, από το 1834 μέχρι το 1888. Η σημερινή έκδοση του καθεδρικού χτίστηκε τον 20ο αιώνα. Οι πύργοι της εκκλησίας φτάνουν τα 102 μέτρα σε ύψη και ο τρούλος της έχει ύψος 70 μέτρα.

#1 – Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Βατικανό, 15.160 τετραγωνικά μέτρα

Saint-peters-basilica Οι 10 μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο 1

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός στον κόσμο. Εκτείνεται σε 186 μέτρα μήκος και καλύπτει εσωτερική έκταση 15.160 τετραγωνικών μέτρων. Ο μαγευτικός κεντρικός τρούλος του καθεδρικού φτάνει τα 136 μέτρα σε ύψος. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι η σημαντικότερη εκκλησία στην Ρωμαϊκή καθολική πίστη. Ο τεράστιος καθεδρικός μπορεί να φιλοξενήσει 20.000 πιστούς.

Ο αρχικός καθεδρικός χτίστηκε το 320 μ.Χ από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Σχεδιάστηκε ξανά και μεγάλωσε τον 15ο αιώνα από τον Πάπα Νικόλα τον 5ο. Ο τρούλος των 41 μέτρων του Καθεδρικού του Αγίου Πέτρου σχεδιάστηκε από τον εξαιρετικό Ιταλό καλλιτέχνη Michelangelo.

Το πάνω μέρος της κιονοστοιχίας περιέχει 140 αγάλματα διαφόρων αγίων. Το σκάλισμα των αγαλμάτων ξεκίνησε το 1662 και συνεχίστηκε τα επόμενα 41 χρόνια. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στεγάζει 100 τάφους από διάφορους πάπες, του Ρωμαϊκού αυτοκράτορα Όθων του 2ου και της Σουηδής Βασίλισσας Χριστίνας. Υπάρχει επίσης μια άγια πόρτα στον καθεδρικό που ανοίγει μόνο τα ιερά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ