Μεγάλες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στυλ και περιλαμβάνουν πολλά ιερά κειμήλια. Στην συνέχεια θα βρείτε τις 10 μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο, με βάση την έκταση που καλύπτει το κτήριο.
#10 – Μίνστερ της Ούλμ, Ούλμ, Γερμανία, 8.260 τετραγωνικά μέτρα
Με ύψος 161,5 μέτρα, το Μίνστερ της Ούλμ, το οποίο βρίσκεται στο Ούλμ της Γερμανίας, είναι η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο. Αυτή η εκκλησία έχει εσωτερική έκταση 8,260 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί ένα εξαιρετικό πρότυπο Γοτθικής αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν 768 σκαλοπάτια τα οποία πρέπει να ανέβει κάποιος για να φτάσει στην κορυφή και από εκεί, η εκκλησία έχει μια απίστευτη, πανοραμική θέα της πόλης του Ούλμ.
Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε το 1377 αλλά σταμάτησε στην συνέχεια για ένα διάστημα. Τελικά ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 1890. Σήμερα, αποτελεί μια προτεσταντική εκκλησία αφού άλλαξε τον 16ο αιώνα. Τα ψηλά καμπαναριά της εκκλησίας συμβολίζουν τον δρόμο προς τον παράδεισο.
Τα καθίσματα του 15ου αιώνα για την χορωδία που είναι φτιαγμένα από δρυ και οι σκαλιστές προτομές είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Μίνστερ της Ούλμ. Τα καθίσματα σκαλίστηκαν από τον διάσημο Γερμανό γλύπτη Jirg Syrin, τον γηραιότερο. Η κύρια αίθουσα είναι διακοσμημένη με ένα άγαλμα από σπουργίτι, το οποίο αποτελεί το χαρακτηριστικό σύμβολο της πόλης του Ούλμ.
#9 – Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Πυλώνα, Αραγονία, Ισπανία, 8.318 τετραγωνικά μέτρα
Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας του Πυλώνα Tστην κοινότητα της Αραγονίας στην Ισπανία, είναι η πρώτη εκκλησία που αφιερώθηκε στην Παρθένο Μαρία. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παρθένος Μαρία εμφανίστηκε στον Απόστολο Ιάκωβο ενώ αυτός προσευχόταν στην όχθη του ποταμού Έβρου, στην Ιβηρική Χερσόνησο της Ισπανίας.
Η Παρθένος Μαρία έδωσε ένα άγαλμα του εαυτού της, φτιαγμένο από ξύλο και ένα πυλώνα. Στην συνέχεια, του είπε να φτιάξει μια εκκλησία. Ακολουθώντας τις οδηγίες της, ο Απόστολος Ιάκωβος έφτιαξε μια μικρή εκκλησία στην επαρχία της Σαραγόσα, τον 1ο αιώνα μ.Χ..
Στους επόμενους αιώνες, προστέθηκαν και άλλες εκκλησίες στο μέρος αυτό. Το πρώτο εκκλησάκι της περιοχής υπέστη ζημιές με την πάροδο του χρόνου, αλλά το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας και ο πυλώνας παραμένουν ανέπαφα. Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Πυλώνα, με την σημερινή του μορφή, χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Ένα αιώνα αργότερα, ο Ισπανός αρχιτέκτονας Ventura Rodriguez τον ανακαίνισε. Οι τελευταίες εργασίες στους πυλώνες της εκκλησίας ολοκληρώθηκαν τον 20ο αιώνα.
Αυτή η μεγάλη εκκλησία καλύπτει εσωτερική επιφάνεια 8.318 τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχουν τέσσερις εντυπωσιακοί πύργοι και έντεκα τρούλοι στην εκκλησία. Το άγαλμα ύψους 15 ιντσών της Παρθένου Μαρία βρίσκεται στο ιερό εκλησάκι της εκκλησίας. Σήμερα, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Πυλώνα αποτελεί έναν από τους τόπους προσκυνήματος με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ισπανία.
#8 – Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, Santarem, Πορτογαλία, 8.700 τετραγωνικά μέτρα
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Πορτογαλίας. Βρίσκεται στην περιοχή του Santarem στην Πορτογαλία. Αυτή η εκκλησία έχει μοντέρνο οβάλ σχεδιασμό και εσωτερική επιφάνεια 8.700 τετραγωνικών μέτρων. Η μεγάλη αυτή εκκλησία μπορεί να φιλοξενήσει 9.000 πιστούς.
Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία. Χτίστηκε από το 2004 μέχρι το 2007 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα, Αλέξανδρο Τομπάζη. Η εκκλησία στεγάζει επίσης αρκετά παρεκκλήσια και 44 δωμάτια εξομολόγησης.
#7 – Καθεδρικός του Λίβερπουλ, Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο, 9.687 τετραγωνικά μέτρα
Με εσωτερική έκταση 9.687 τετραγωνικών μέτρων, ο Καθεδρικός Ναός του Λίβερπουλ είναι ο μεγαλύτερος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μήκος πάνω από 189 μέτρα, κάτι που τον κάνει επίσης τον μεγαλύτερο σε μήκος στον κόσμο. Είναι μια εκκλησία χωρίς τρούλους που φτάνει τα 101 μέτρα σε ύψος. Ο μεγάλος καθεδρικός είναι επίσης γνωστός σαν ο Μητροπολιτικός καθεδρικός Ναός του Χριστού του Βασιλέως.
Η κατασκευή του Καθεδρικού του Λίβερπουλ ξεκίνησε το 1904 και ολοκληρώθηκε σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Τελικά καθαγιάστηκε το 1978. Το ιερό βρίσκεται μέσα σε ένα κυκλικό σχέδιο στο εσωτερικό της εκκλησίας.
Το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με πολλά χρώματα. Με 10.268 αυλούς, το εκκλησιαστικό μουσικό όργανο της εκκλησίας του Λίβερπουλ, αποτελεί το μεγαλύτερο μουσικό όργανο, σε λειτουργία, στον κόσμο. Ακόμα ένα αξιοσημείωτο αξιοθέατο αυτού του καθεδρικού είναι η κορυφή του, η οποία έχει ύψος 67 μέτρα και έχει τις πιο βαριές και ψηλότερες καμπάνες στον κόσμο.
#6 – Βασιλική της Παναγίας του Λίχεν, Κόνιν, Πολωνία, 10.090 τετραγωνικά μέτρα
Με έκταση 10.090 τετραγωνικών μέτρων και ύψος 141,2 μέτρα, η Βασιλική της Παναγίας στο Λίχεν είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο. Αυτή η εκπληκτική εκκλησία βρίσκεται στην πόλη του Κόνιν στην Πολωνία. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1994 και χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Τα 33 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία αντιπροσωπεύουν την ζωή του Ιησού Χριστού. Η εκκλησία έχει επίσης 365 παράθυρα, 52 πόρτες και 12 κολώνες οι οποίες συμβολίζουν τον αριθμό των ημερών και των εβδομάδων του χρόνου και τους 12 Απόστολους αντίστοιχα.
#5 – Καθεδρικός του Μιλάνου, Μιλάνο, Ιταλία, 10.186 τετραγωνικά μέτρα
Ο Καθεδρικός του Μιλάνου στην πόλη του Μιλάνου στην Ιταλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καθολική εκκλησία στον κόσμο. Επίσης αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα Γοτθικής αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν 135 καμπαναριά σε αυτή την εκκλησία, τα οποία έχουν αγάλματα που αναπαριστούν σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες της Ιταλίας.
Το ψηλότερο καμπαναριό στον Καθεδρικό του Μιλάνου βρίσκεται σε ύψος 108,8 μέτρων, ενώ πάνω του βρίσκεται ένα χρυσό άγαλμα της Παρθένου Μαρίας (Milan the Madonnia).
Η κατασκευή του καθεδρικού του Μιλάνου ξεκίνησε το 1386 και συνεχίστηκε τους πέντε επόμενους αιώνες. Ο τεράστιος αυτός καθεδρικός έχει μήκος 157 μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 πιστούς. Ο καθεδρικός είναι διακοσμημένος με 3.400 εντυπωσιακά αγάλματα.
Αυτά αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη γλυπτικής. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στην οροφή του καθεδρικού, ενώ ο ναός έχει μια απίστευτη συλλογή από γλυπτά και έργα ζωγραφικής.
#4 – Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες, 11.200 τετραγωνικά μέτρα
Ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην πόλη της Νέας Υόρκης, είναι ο μεγαλύτερος Αγγλικανικός καθεδρικός στον κόσμο. Ο τεράστιος αυτός καθεδρικός έχει εσωτερική επιφάνεια 112.000 τετραγωνικών μέτρων και μήκος 183,2 μέτρων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1892 και αρχικά σχεδιάστηκε από δύο διάσημους Αμερικανούς αρχιτέκτονες, τον George Heins και τον Christopher Grant Lafarge.
Η κατασκευή της χορωδίας και του θόλου του καθεδρικού συνεχίστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια. Μετά τον θάνατο του George Heins, νέοι αρχιτέκτονες επέλεξαν να δώσουν ένα Γοτθικό στυλ στον ναό. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η κατασκευή σταμάτησε για αρκετά χρόνια ενώ μερικά τμήματα του καταστράφηκαν από φωτιά το 2001 και η αναστήλωση του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Ο τρούλος του Καθεδρικού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχει ύψος 162 ποδιών. Η είσοδος απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη να βιώνει την Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού ενώ μερικοί διάσημοι στίχοι της Βίβλου είναι χαραγμένοι στην πέτρα της εισόδου.
Η κύρια είσοδος της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι φτιαγμένη από χαλκό και είναι διακοσμημένη με φύλλα με ανάγλυφα. Ο Καθεδρικός έχει επίσης ένα μεγάλο παράθυρο σε σχήμα ρόδου, φτιαγμένο από 10.000 κομμάτια χρωματιστού βιτρό. Αυτό είναι το πέμπτο μεγαλύτερο παράθυρο βιτρό στον κόσμο και το μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
#3 – Καθεδρικός της Σεβίλλης, Σεβίλλη, Ισπανία, 11.520 τετραγωνικά μέτρα
Ο Καθεδρικός στην πόλη της Σεβίλλης στην Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός στον κόσμο. Η εσωτερική του έκταση είναι 11.520 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελεί ένα Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Ισπανία και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. Ο καθεδρικός αποτελεί την τελευταία κατοικία του Γενοβέζου εξερευνητή, Χριστόφορου Κολόμβου.
Ο καθεδρικός χτίστηκε εις μνήμη της δύναμης και του πλούτου της πόλης και κατασκευάστηκε από το 1402 μέχρι το 1528 στην περιοχή του τζαμιού Almohad για να δείξει την δύναμη της πόλης μετά την Ανάκτηση της Ιβηρίας από τους Μαυριτανούς. Ο τεράστιος καθεδρικός σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Rouen Cathedral.
Το κεντρικό κλίτος του Καθεδρικού της Σεβίλλης έχει ύψος 42 μέτρα. Το τεράστιο εσωτερικό του έχει διακόσμηση με χρυσό. Ένα από τα κύρια αξιοθέατα του καθεδρικού είναι οι 45 σκαλιστές εικόνες στο ξύλο που δείχνουν σκηνές από την ζωή του Ιησού Χριστού και θεωρούνται ο μεγαλύτερος εσωτερικός διάκοσμος εκκλησίας στον κόσμο. Ο Καθεδρικός της Σεβίλλης έχει μεγάλα παρεκκλήσια και την χορωδία The La Giralda, ενώ ο μιναρές από το τζαμί Almohad βρίσκεται ακόμα δίπλα στον καθεδρικό.
#2 – Η Βασιλική Του Καθεδρικού Ναού Της Παναγίας Στην Aparecida, Aparecida, Βραζιλία, 12.000 τετραγωνικά μέτρα
Η Βασιλική της Παναγίας μας Aparecida είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο με έκταση 12.000 τετραγωνικά μέτρα. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο προσκυνήματος της Παρθένου Μαρίας στην Βραζιλία και βρίσκεται στην πόλη της Aparecida. Η μεγάλη εκκλησία μπορεί να φιλοξενήσει 45.000 πιστούς.
Σύμφωνα με την μυθολογία, μια ομάδα ψαράδων βρήκε ένα ακέφαλο άγαλμα της Παρθένου Μαρίας στον ποταμό Paraiba ενώ ψάρευαν το 1717. Αργότερα, βρήκαν και το κεφάλι του αγάλματος όταν πιάστηκε στα δίχτυα τους. Αφού το έβγαλαν, το πήραν στο σπίτι τους και τελικά το έβαλαν στο παρεκκλήσι, το 1945. Πιστεύεται ότι το άγαλμα το σκάλισε ένας Βραζιλιάνος μοναχός με όνομα Frei Agostino de Jesus.
Μια νέα εκκλησία χτίστηκε στο μέρος που βρισκόταν το παλιό παρεκκλήσι, από το 1834 μέχρι το 1888. Η σημερινή έκδοση του καθεδρικού χτίστηκε τον 20ο αιώνα. Οι πύργοι της εκκλησίας φτάνουν τα 102 μέτρα σε ύψη και ο τρούλος της έχει ύψος 70 μέτρα.
#1 – Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Βατικανό, 15.160 τετραγωνικά μέτρα
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός στον κόσμο. Εκτείνεται σε 186 μέτρα μήκος και καλύπτει εσωτερική έκταση 15.160 τετραγωνικών μέτρων. Ο μαγευτικός κεντρικός τρούλος του καθεδρικού φτάνει τα 136 μέτρα σε ύψος. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι η σημαντικότερη εκκλησία στην Ρωμαϊκή καθολική πίστη. Ο τεράστιος καθεδρικός μπορεί να φιλοξενήσει 20.000 πιστούς.
Ο αρχικός καθεδρικός χτίστηκε το 320 μ.Χ από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Σχεδιάστηκε ξανά και μεγάλωσε τον 15ο αιώνα από τον Πάπα Νικόλα τον 5ο. Ο τρούλος των 41 μέτρων του Καθεδρικού του Αγίου Πέτρου σχεδιάστηκε από τον εξαιρετικό Ιταλό καλλιτέχνη Michelangelo.
Το πάνω μέρος της κιονοστοιχίας περιέχει 140 αγάλματα διαφόρων αγίων. Το σκάλισμα των αγαλμάτων ξεκίνησε το 1662 και συνεχίστηκε τα επόμενα 41 χρόνια. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στεγάζει 100 τάφους από διάφορους πάπες, του Ρωμαϊκού αυτοκράτορα Όθων του 2ου και της Σουηδής Βασίλισσας Χριστίνας. Υπάρχει επίσης μια άγια πόρτα στον καθεδρικό που ανοίγει μόνο τα ιερά χρόνια.
Σίγουρα όταν σκεφτόμαστε τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το Burj Κhalifa. Επίσης, πολύ ψηλά κτήρια έχουν κτιστεί στην Κίνα. Αυτή την στιγμή το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο βρίσκεται στην Κίνα. Θέλετε να μάθετε το ύψος του Burj Khalifa αλλά και άλλων κτηρίων; Εδώ ετοιμάσαμε μια λίστα με τα 10 ψηλότερα κτήρια στον κόσμο για το 2021.
#10 – Taipei 101 – 1.671 πόδια (509 μέτρα)
Το Taipei 101 είναι ένα κτήριο με 101 ορόφους στην Ταϊπέι στην Δημοκρατία της Κίνας (Ταιβάν). Το 2004, αντικατέστησε το Willis Tower (επίσης γνωστό σαν Sears Tower) σαν το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο. Παρόλα αυτά, το 2010, την θέση αυτή πήρε το Burj Khalifa στο Ντουμπάι.
Το Τaipei 101 δεν κατέχει το ρεκόρ για το ψηλότερο κτήριο από το έδαφος μέχρι την κορυφή αφού στην κορυφή του Sears Tower υπάρχουν δύο κεραίες που το ανεβάζουν στα 527 μέτρα πάνω από το έδαφος.
Το Taipei 101 είναι ένα από τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο και μάλιστα βρίσκεται στην δέκατη θέση. Το κόστος κατασκευής του έφτασε στα 1,895 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τοποθεσία: Ταιβάν, Κίνα
Αριθμός ορόφων: 101
Ύψος: 509 μέτρα (1671 πόδια)
#9 – China Zun – 1.731 πόδια (527 μέτρα)
IMAGE CREDIT: BAIRUILONG/WIKIMEDIA
Το CITIC Tower είναι τεράστιος ουρανοξύστης στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Πεκίνου. Είναι διάσημο σαν China Zun και έχει 109 ορόφους, ύψος 528 μέτρα (1.732 πόδια) και είναι το μεγαλύτερο κτήριο στην πόλη ξεπερνώντας το China World Trade Center Tower III κατά 190 μέτρα. Στις 18 Αυγούστου 2016, το CITIC Tower, αφού ξεπέρασε σε ύψος το China World Trade Center Tower III, έγινε το υψηλότερο κτήριο στο Πεκίνο.
Το κτήριο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2018 κάνοντας το CITIC Tower , το υψηλότερο κτήριο για το 2018. Το China Zun αποτελεί και ένα από τα υψηλότερα κτήρια στον κόσμο.
Αριθμός ορόφων: 109 ( +8 κάτω από το έδαφος)
Ύψος: 527 μέτρα (1731 πόδια)
Το Tianjin CTF Finance Center είναι ένας πολύ ψηλός ουρανοξύστης στην is a super-tall skyscraper in Τιεντζίν, στην Κίνα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2019.
Είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στην Τιεντζίν μετά το Goldin Finance 117, το όγδοο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο και το ψηλότερο με λιγότερο από 100 ορόφους. Βρίσκεται στην περιοχή έξω από την Οικονομική και Τεχνολογική Ζώνη της Τιαντζίν. Το Tianjin CTF Finance Center σχεδιάστηκε από τους Skidmore, Owings & Merrill LLP σε συνεργασία με τους Ronald Lu & Partners.
Τοποθεσία: Κίνα
Αριθμός ορόφων: 97
Ύψος: 530 μέτρα (1.739 πόδια)
Το Guangzhou Chow Tai Fook Finance Center είναι ένας ουρανοξύστης 530 μέτρων (1.739 πόδια) στην Κουαντσόου, Γκουαντόνγκ που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Είναι το τρίτο ψηλότερο κτήριο στην Κίνα, το ψηλότερο στην Κουαντσόου και το έβδομο ψηλότερο στον κόσμο.
Το Guangzhou CTF Finance Center έχει 111 ορόφους πάνω από το έδαφος και πέντε κάτω από αυτό και στεγάζει ένα εμπορικό κέντρο, γραφεία, διαμερίσματα και ένα ξενοδοχείο. Η συνολική έκταση του ουρανοξύστη είναι 507.681 μ2 (5.464.633 τετραγωνικά πόδια), εκ των οποίων λίγο πάνω από το 20% δεν είναι μέρος του ουρανοξύστη, αλλά μια εξέδρα που είναι προσκολλημένη σε αυτό.
Τοποθεσία: Κίνα
Αριθμός ορόφων: 111 (+5 κάτω από το έδαφος)
Ύψος: 530 μέτρα (1.739 πόδια)
#6 – One World Trade Center – 1.776 πόδια (541 μέτρα)
Το One World Trade Center, επίσης γνωστό σαν One WTC ή Freedom Tower, είναι το κύριο κτήριο του νέου συγκροτήματος του World Trade Center στο Μανχάταν, στην Νέα Υόρκη. Το κτήριο είναι 1.776 πόδια (541 μέτρα) και είναι το ψηλότερο κτήριο στην Αμερική και είναι ένα από τα 10 ψηλότερα κτήρια στον κόσμο.
Χρησιμοποιείται κυρίως για γραφεία. Οι άνθρωποι μπορούν να δουν την πόλη από ψηλά. Στις 8 Νοεμβρίου 2013, αρχιτέκτονες από το Σικάγο και την Νέα Υόρκη άρχισαν μια συζήτηση για το ύψος του One World Trade Center και του Willis Tower. Έλεγαν ότι υπάρχει πιθανότητα το Willis Tower να είναι ψηλότερο από το One World Trade Center.
Στις 12 Νοεμβρίου, μια επιτροπή συμφώνησε ότι η κεραία στην κορυφή του κτηρίου αποτελεί μέρος του, επομένως το One World Trade Center είναι ψηλότερο από το Willis Tower. Το WTC είναι ένα από τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο.
Τοποθεσία: Ηνωμένες Πολιτείες
Αριθμός ορόφων: 94 (+5 κάτω από το έδαφος)
Ύψος: 541,3 μέτρα (1.776 πόδια)
#5 – Lotte World Tower – 1.819 πόδια (554 μέτρα)
Το Lotte World Tower είναι ένας ουρανοξύστης 555,7 μέτρων (1.823 πόδια), με 123 ορόφους και βρίσκεται στην Σεούλ, στην Νότια Κορέα. Άνοιξε για το κοινό στις 3 Απριλίου 2017 και αυτή την στιγμή είναι το ψηλότερο κτήριο στην Νότια Κορέα και φυσικά ένα από τα 10 ψηλότερα στον κόσμο.
Στις 17 Μαρτίου 2016, πριν ολοκληρωθεί η τελική φάση της εξωτερικής κατασκευής, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της οροφής, η οποία έγινε με διαγώνιες μπάρες σαν πλέγμα έτσι ώστε να μοιάζει με φαναράκι. Η οροφή κατασκευάστηκε με ατσάλινες μπάρες οι οποίες είχαν μήκος 12 μέτρα και ζύγιζαν 20 τόνους η κάθε μια.
Τοποθεσία: Νότια Κορέα
Αριθμός Ορόφων: 123 πάνω από το έδαφος, 6 κάτω από το έδαφος
Ύψος: 554,5 μέτρα (1.819 πόδια)
#4 – Ping An Finance Center – 1.965 πόδια (599 μέτρα)
IMAGE CREDIT: CHARLIE FONG/WIKIMEDIA
Το Ping An International Finance Center είναι ένας ουρανοξύστης με ύψος 599 μέτρα (1.965 πόδια) και 115 ορόφους, στην Σεντζέν, , Γκουναγκντόν, στην Κίνα. Το κτήριο ζήτησε η ασφαλιστική εταιρεία Ping An Insurance και σχεδιάστηκε από την Αμερικανική αρχιτεκτονική εταιρεία Κohn Pedersen Fox Associates.
Ολοκληρώθηκε το 2017, και έγινε το ψηλότερο κτήριο στην Σεντζέν, το δεύτερο κτήριο στην Κίνα και το τέταρτο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο. Επίσης έσπασε το ρεκόρ για την ψηλότερη πλατφόρμα παρατήρησης σε ύψος 562 μέτρων (1.844 πόδια). Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τοποθεσία: Κίνα
Αριθμός ορόφων: 115, συν 5 όροφοι κάτω από το έδαφος
Ύψος: 599 μέτρα (1.965 πόδια)
#3 – Abraj Al Bait – 1.972 πόδια (601 μέτρα)
IMAGE SOURCE: SAMIRA AKIL ZAMAN/FLICKR
Το Abraj Al-Bait αποτελεί ένα κρατικό συγκρότημα από εφτά ουρανοξύστες στην Μέκκα, στην Σαουδική Αραβία. Αυτοί οι πύργοι αποτελούν μέρος του σχεδίου χορηγίας του Βασιλιά Αμπντουλαζίζ, με το οποίο σκοπεύει να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις για τους προσκυνητές της πόλης. Το Mecca Royal Clock Tower, αποτελεί το μεγαλύτερο ρολόι και ένα από τα 10 μεγαλύτερα κτήρια στον κόσμο αλλά και την ψηλότερη ανεξάρτητη κατασκευή.
Το ρολόι περιλαμβάνει και το αντίστοιχο μουσείο το οποίο βρίσκεται στους τελευταίους τέσσερις ορόφους του κτηρίου. Το Abraj Al-Bait είναι ένα από τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο. Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής έφτασε στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τοποθεσία: Σαουδική Αραβία
Αριθμός ορόφων: 120 (Ο πύργος με το ρολόι)
Ύψος: 601 μέτρα (1.972 πόδια)
#2 – Shanghai Tower – 2.073 πόδια (632 μέτρα)
Το Shanghai Tower είναι ένας ουρανοξύστης 128 ορόφων, στην γειτονιά Lujiazui, στην Πουντόνγκ, στην Σανγκάη. Έχει ύψος 632 μέτρα (2.073 πόδια). Μέχρι το 2017, είχε το δεύτερο ψηλότερο ασανσέρ το οποίο έφτανε σε ταχύτητες 74 χιλιομέτρων / 46 μίλια το δευτερόλεπτο.
Τα σχέδια για το για τον οικονομικό τομέα της Lujiazui χρονολογούνται από το 1993 και αφορούσε μια κοντινή συστάδα από τρεις τεράστιους ουρανοξύστες. Ο πρώτος από αυτούς, ο Jin Mao Tower, ολοκληρώθηκε το 1999, ενώ ο παρακείμενος Shanghai World Financial Center (SWFC) άνοιξε το 2008. Το Shanghai Tower είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο. Το κόστος κατασκευής του έφτασε στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τοποθεσία: Κίνα
Αριθμός ορόφων: 128 πάνω από το έδαφος και 3 κάτω από το έδαφος
Ύψος: 632 μέτρα (2.073 πόδια)
#1 – Burj Khalifa – 2,717 πόδια (828 μέτρα)
To Burj Khalifa είναι ένας πολύ ψηλός ουρανοξύστης στο Ντουμπάι που πήρε το όνομα του από τον Khalifa bin Zayed Al Nahyan των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, φτάνοντας τα 828 μέτρα / 2.717 πόδια. Πριν ανοίξει το κτήριο αυτό, ονομαζόταν Burj Dubai. Το κτήριο αυτό έχει 162 ορόφους και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2004.
Το κτήριο άνοιξε επίσημα στις 4 Ιανουαρίου 2010. Είναι η ψηλότερη ανθρώπινη κατασκευή στον κόσμο. Μάλιστα, το κτήριο αυτό είναι 300 μέτρα ψηλότερο από το Τaipei 101. Το Taipei 101 ήταν το ψηλότερο κτήριο μέχρι το 2010, πριν χτιστεί δηλαδή το Burj Khalifa. Το κόστος κατασκευής έφτασε στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.
Τοποθεσία: Ντουμπάι
Αριθμός ορόφων: 154 + 9 συντήρησης
Ύψος Burj Khalifa: 828 μέτρα (2.717 πόδια)